Факультет економiки та управлiння

Методологічний семінар «Сучасні проблеми економічної науки (за матеріалами праці Т.Пікетті «Капітал у ХХІ ст.»)»22 Грудня 2014р.

На методологічному семінарі кафедри відбулося обговорення книги французького економіста, професора Паризької школи економіки, одного з провідних світових експертів з проблеми нерівності у суспільствах Томаса Пікетті «Капітал у ХХІ ст.», опублікована англійською мовою у 2014 р. Книга Т.Пікетті, присвячена економічній нерівності у США та Європі, починаючи з XVIII ст., стала бестселером в західній економічній теорії.

З доповіддю по роботі виступив доц. кафедри Колядич О.І. Він звернув увагу на основні ідеї Т.Пікетті, зокрема про: 1) винятковість та аномальність зростання суспільного добробуту між 1950-ми і 1980-ми рр.; 2) збільшення майнової нерівності; причини нерівності у доходах (або чому багаті стають ще багатшими?); 3) запровадження глобального прогресивного податку на капітал.

На думку О.І.Колядича, важливість книги Т.Пікетті полягає у визнанні нерівності ключовою проблемою розвитку сучасного суспільства. Так, згідно з Т.Пікетті, розрив у добробуті між 1% населення і всіма іншими жителями США і Західної Європи став збільшуватися з 1980-х рр. і продовжуватиме зростати принаймні до кінця XXI ст.

З обговоренням окремих аспектів зазначеної праці виступили викладачі кафедри.