Факультет економiки та управлiння

Планування в підприємствах агробізнесу

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ПЛАНУВАННЯ В ПІДПРИЄМСТВАХ АГРОБІЗНЕСУ

РLANNING IN AGRIBUSINESS ENTERPRISES

Рекомендована для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

1.        Метою вивчення навчальної дисципліни є

- у теоретичному плані – поглибити фундаментальні знання щодо методології прогнозування і планування розвитку підприємств агробізнесу; 

- у прикладному – закласти базові знання з організації і методики розробки планів підприємств агробізнесу  та їхніх підрозділів. 

      Міждисциплінарні зв’язки дисципліни. Дисципліна «Планування в підприємствах агробізнесу» базується на окремих компонентах циклу професійної підготовки, зокрема: «Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Економіка підприємств агробізнесу», «Інфраструктура аграрного ринку та агротрейдинг», «Бізнес-процеси в агробізнесі», «Маркетинг», «Фінанси підприємств».  

2. Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Планування в підприємствах агробізнесу» у відповідності до результатів навчання

Результати навчання за навчальною дисципліною

Методи навчання

Засоби 

діагностики 

1.

Знання:

1.1 

принципи і методи планування; 

лекції, дискусії 

Опитування, тестування, виконання самостійних робіт 

1.2 

систему планування в підприємствах агробізнесу; 

лекції, дискусії 

1.3 

організацію планування на підприємстві різних організаційно-правових форм та розмірів в агробізнесі; 

дискусії, кейс 

1.4 

методики здійснення всіх розрахунків з планування поточної діяльності підприємств агробізнесу. 

лекції, тренінгові завдання, дискусії 

2.

Уміння/навички:

2.1 

використовувати  принципи і методи  планування при  обґрунтуванні планових  виробничих і  соціальних рішень; 

дискусії, кейс 

Аналіз самостійних робіт (проєктів, звітів),  

Самоаналіз, рефлексія 

2.2 

володіти  всебічною  нормативною  і довідковою  інформацією, вміти  швидко її  віднаходити; 

кейс, дискусія 

2.3 

робити планові розрахунки розвитку окремих галузей, підприємства в цілому та окремих його підрозділів; 

тренінг, дискусія 

2.4 

використовувати ПК для  розрахунку  багатоваріантних проектів, їх  оцінки та  обґрунтування  найбільш ефективних; 

навчальна гра 

2.5 

розробляти систему контролю  та аналізу виконання планів як в цілому по підприємству, так і окремих його підрозділів. 

дискусії, кейс 

3.

Комунікація

3.1 

координувати діяльність структурних підрозділів, що відповідають за реалізацію розробленого плану діяльності підприємства; 

навчальна гра, кейс 

Аналіз самостійних робіт,  самоаналіз, рефлексія 

3.2 

координувати взаємодію між різними структурними підрозділами підприємства, які впливають на досягнення планових цілей, зокрема надання необхідної інформації щодо виконання планових параметрів; 

дискусія, кейс 

3.3 

здатність працювати в умовах жорсткої конкуренції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. 

тренінг, дискусія 

4.

Відповідальність і автономія

4.1 

продемонструвати розуміння особистої відповідальності за професійні та/або управлінські рішення чи надані пропозиції/рекомендації, які можуть впливати на планову діяльність підприємства агробізнесу в цілому чи окремих його структурних підрозділів. 

кейс, навчальна гра, дискусія 

Презентація та аналіз результатів виконаних робіт, рефлексія  

3. Зміст навчальної дисципліни за темами

Тема 1. Планування в системі менеджменту підприємства 

Тема 2. Система планування: зміст та організація планування. Особливості планування в підприємствах агробізнесу 

Тема 3. Поточне та оперативне планування. Планування роботи  внутрішньогосподарських  підрозділів 

Тема 4. Розробка маркетингової  програми 

Тема 5. Обґрунтування виробничої програми з тваринництва 

Тема 6.  Обґрунтування виробничої програми з рослинництва 

Тема 7. Планування використання основних засобів виробництва 

Тема 8. Планування обслуговуючих виробництв 

Тема 9. План з праці і соціального розвитку колективу 

Тема 10. Планування витрат і собівартості продукції 

Тема 11. Фінансовий план підприємства 

Тема 12. Організація та контроль виконання планів. Стратегічне і перспективне планування 

4. Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни та адреси їх електронної пошти:

Садовник Олександр Володимирович,  кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва e-mail: sadovnyk@kneu.edu.ua

5. Рекомендовані інформаційні джерела:

1.  Менеджмент аграрного підприємства : навч. посібник. Вінниця : ТВОРИ, 2020. 284 с.  

2.  Петров В. М.Організація виробництва та планування діяльності на підприємствах АПК: навч. посібник / В. М. Петров / Харк. нац. аграр. ун-т. – Х.: Майдан, 2016. – 362 с 

3.   Економіка і організація агробізнесу [Електронний ресурс] : Практикум. К. : КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 2020. — 211, [1] с.  

Робоча програма навчальної дисципліни

Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

Методичні рекомендації до підготовки та захисту міжпредметної курсової роботи

 

 

Остання редакція: 25.02.24