АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ВИРОБНИЧІ ПРОЦЕСИ В АГРОБІЗНЕСІ
(PRODUCTION PROCESSES IN AGRIBUSINESS)
1. Метою вивчення навчальної дисципліни «Виробничі процеси в агробізнесі» є розкриття основних положень організації виробничих процесів в агропромислових формуваннях різного типу та всебічного і глибинного аналізу практики організації виробничих процесів в підприємствах агробізнесу.
Міждисциплінарні зв’язки. Дисципліна «Виробничі процеси в агробізнесі» базується на окремих компонентах циклу професійної підготовки, зокрема: «Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Економіка підприємств агробізнесу», «Інфраструктура аграрного ринку та агротрейдинг», «Планування в підприємствах агробізнесу», «Маркетинг», «Інноваційна діяльність в агробізнесі», «Аграрний менеджмент».
2. Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики
Таблиця 2 – Результати, методи навчання та засоби діагностики
за навчальною дисципліною «Виробничі процесив агробізнесі» у відповідності до результатів навчання
Результати навчання за навчальною дисципліною | Методи навчання | Засоби діагностики |
1. | Знання: |
1.1 | організаційних основ функціонування сільськогосподарських підприємств та агропромислових формувань; | лекції, дискусії | Опитування, тестування, виконання самостійних робіт |
1.2 | системи тваринництва, рослинництва, їх оптимальну структуру; | лекції, дискусії |
1.3 | методи оптимізації розмірів підприємств і їх підрозділів та методи обґрунтування спеціалізації; | дискусії, кейс |
1.4 | методи раціоналізації структури ресурсної системи агропромислових формувань | лекції, тренінгові завдання, дискусії |
2. | Уміння/навички: |
2.1 | раціонально організовувати ефективне виробництво продукції рослинництва, тваринництва і їх переробки; | дискусії, кейс | Аналіз самостійних робіт (проєктів, звітів), Самоаналіз, рефлексія |
2.2 | визначати потребу в трудових, земельних, фінансових ресурсах, техніці, будівлях, спорудах; | кейс, дискусія |
2.3 | визначати потребу в продуктивній та робочій худобі | тренінг, дискусія |
3. | Комунікація |
3.1 | щодо організації діяльність структурних підрозділів, що відповідають за реалізацію розробленої стратегії підприємства; | навчальна гра, кейс | Аналіз самостійних робіт, самоаналіз, рефлексія |
3.2 | організовувати взаємодію між різними структурними підрозділами підприємства, які впливають на досягнення цілей, зокрема організації виробничих процесів; | дискусія, кейс |
3.3 | здатність працювати в умовах жорсткої конкуренції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. | тренінг, дискусія |
4. | Відповідальність і автономія |
4.1 | продемонструвати розуміння особистої відповідальності за професійні та/або управлінські рішення чи надані пропозиції/рекомендації, які можуть впливати на виробничі процеси підприємства агробізнесу в цілому чи окремих його структурних підрозділів. | кейс, навчальна гра, дискусія | Презентація та аналіз результатів виконаних робіт, рефлексія |
3. Зміст навчальної дисципліни за темами
Тема 1. Предмет метод і завдання дисципліни. Виробничі процеси, виробнича система та її організаційне проектування. |
Тема 2. Організаційні основи підприємств агробізнесу |
Тема 3. Виробничий процес і організаційні типи виробництва |
Тема 4. Спеціалізація, диверсифікація та концентрація виробництва. Організація виробничих процесів з праці і робочих місць |
Тема 5. Організація виробничих процесів з використання земельних ресурсів підприємств агробізнесу |
Тема 6. Організація виробничих процесів з використання основних засобів та процесів з ремонту техніки і обладнання підприємств агробізнесу |
Тема 7. Організація процесів транспортного, складського і енергетичного господарства підприємств агробізнесу |
Тема 8. Організація процесів з виробництва в галузях рослинництва |
Тема 9. Організація процесів з виробництва в галузях тваринництва |
Тема 10. Організація виробничих процесів з кормовиробництва |
Тема 11. Організація виробничих процесів в галузях промислової сфери підприємств агробізнесу |
Тема 12. Процеси з забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції |
4. Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни та адреси їх електронної пошти:
Садовник Олександр Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, e-mail: sadovnyk@kneu.edu.ua
5. Рекомендовані інформаційні джерела
- Петров В. М.Організація виробництва та планування діяльності на підприємствах АПК: навч. Посібник. Харк. нац. аграр. ун-т. – Х.: Майдан, 2016. – 362 с
- Економіка і організація агробізнесу [Електронний ресурс] : Практикум. К. : КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 2020. — 211, [1] с.
- Моделювання та реінжиніринг бізнес-процесів: підручн. С.В. Козир, В.В. Слєсарєв, С.А. Ус, Т.В. Хом’як; М-во освіти і науки України; Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». – Дніпро: НТУ «ДП», 2022. – 163 с.
Робоча програма навчальної дисципліни
Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни
Остання редакція: 22.02.24