АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
«Управління витратами в агробізнесі»
(Cost management in agribusiness)
Рекомендована для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти
Мета вивчення навчальної дисципліни є набуття і розвиток здобувачами магістерської програми теоретичних знань і практичних навичок з управління витратами в сфері агробізнесу.
Міждисциплінарні зв’язки дисципліни. Дисципліна «Управління витратами в агробізнесі» ґрунтується на знаннях, уміннях та практичних навичках, отриманих у процесі вивчення інших навчальних дисциплін. Дисципліна пов’язана з вивченням понять і інструментарію таких дисциплін магістерського рівня вищої освіти: «Глобальна економіка», «Управління вартістю агробізнесу», «Маркетинговий менеджмент в агробізнесі», «Технології агровиробництва» та «Управління стратегічними змінами в агробізнесі», «Аграрна політика». Для успішного вивчення дисципліни необхідні базові знання з функціонування фінансового і аграрного ринків, економіки підприємства, бухгалтерського обліку.
Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:
Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Управління витратами в агробізнесі» у відповідності до результатів навчання
Код | Результат навчання | Методи навчання | Засоби діагностики |
1. | Знання: |
1.1. | Фундаментальних концепцій формування витрат в агробізнесі, теоретичних та методичних інструментів для діагностики і моделювання витрат в агробізнесі. | лекція, семінарське заняття, дискусія, вирішення практичних завдань, індивідуальних завдань | опитування, тестування, презентація результатів, модульна контрольна робота, перевірка індивідуального завдання, екзамен |
1.2. | Методологічних основ прийняття фінансових рішень з врахуванням впливу на витрати в агробізнесі. |
2. | Уміння/навички: |
2.1 | Обґрунтовувати та формулювати рішення, пов’язані з використанням виробничих ресурсів – землі, капіталу, праці, підприємництва та інформації;. | семінарське заняття, вирішення практичних завдань, аналітична доповідь, вирішення ситуаційних вправ | тестування, перевірка практичних завдань, презентація результатів, модульна контрольна робота, перевірка індивідуального завдання, екзамен |
2.2 | Обґрунтовувати технічні аспекти формування витрат в процесі виконання рішень щодо комбінації ресурсів і продукції типу "ресурс–продукт", "ресурс–ресурс", "продукт–продукт" і "продукт–ресурс". |
2.3 | На основі розроблених виробничих бюджетів в рослинництві, тваринництві, обслуговуючих та підсобних виробництвах приймати управлінські рішення щодо ефективності виробництва. |
| Здійснювати оперативний контроль за витратами на рівні виробничих підрозділів підприємства |
3. | Комунікація | | |
3.1 | Здатність працювати у сфері агробізнесу і торгівлі аграрною продукцією, здійснювати зрозуміле донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до контрагентів, членів структурного підрозділу та колективу підприємства агробізнесу, фахівців і нефахівців. Мотивувати людей рухатися до спільної мети, керувати проєктами в агротрейдингу. | лекція, семінарське заняття, дискусія, аналітична доповідь, вирішення ситуаційних вправ | опитування, презентація результатів, модульна контрольна робота, презентація індивідуального завдання, екзамен |
4. | Відповідальність і автономія | | |
4.1 | Володіти методами для самостійного обґрунтування управлінських рішень щодо управління витратами в агробізнесі. | семінарське заняття, дискусія, вирішення практичних завдань, аналітична доповідь, вирішення ситуаційних вправ | перевірка практичних завдань, презентація результатів, модульна контрольна робота, перевірка індивідуального завдання, екзамен |
4.2. | Демонструвати розуміння особистої відповідальності за професійні та управлінські рішення чи надані пропозиції/рекомендації, які можуть впливати на формування, реалізацію та контроль запланованих заходів в сфері управління витратами в агробізнесі |
Зміст навчальної дисципліни за темами
Тема 1. Управління витратами в системі аграрного менеджменту
Тема 2. Механізм формування витрат в ринковій економіці
Тема 3. Макроекономічне регулювання і його вплив на формування витрат
Тема 4. Формування витрат на рівні підприємств агробізнесу
Тема 5. Вплив організаційних форм господарювання на формування витрат в агробізнесі
Тема 6. Аграрний менеджмент в системі формування і регулювання витрат
Тема 7. Менеджмент витрат, пов’язаний з функціонуванням земельних ресурсів
Тема 8. Фінансовий менеджмент та менеджмент капіталу
Тема 9. Менеджмент витрат, пов’язаний з функціонуванням трудових ресурсів
Тема 10. Оперативне регулювання витрат
Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни
Дем’яненко Сергій Іванович, професор, доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту. e-mail: demyanenko@kneu.edu.ua
Ничипорук Олександр Юрійвич, кандидат економічних наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва. е-mail: oleksandr.nychyporuk@kneu.ua
Рекомендовані інформаційні джерела
- Дем’яненко С.І. Менеджмент витрат в АПК : Навч. посіб. – К.КНЕУ, 2008. – 464 с.
- Дем’яненко С.І. Власність на виробничі ресурси і формування собівартості продукції в сільському господарстві. – К.: МНТУ, 1996.
- Дем’яненко С.І. Менеджмент виробничих витрат у сільському господарстві: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 264 с.
- Дем’яненко С.І. Аграрний менеджмент. Підручник. – К.: КНЕУ, 2018. – 520 с. (електронне видання).
- Дем’яненко С.І. Менеджмент аграрних підприємств. Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 347 с.
- Андрійчук В.Г. Бауер Л. Менеджмент: прийняття рішень і ризик. Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 313 с.
- Ліссітса О. Метод збалансованої системи показників як новий стратегічний інструмент управління для українських аграрних підприємств. Сільське господарство України: криза та відновлення (За ред. Штефона фон Крамона-Таубаделя, Сергія Дем’яненка, Арніма Куна). – К.: КНЕУ, 2004, с. 122 -128.
Робоча програма навчальної дисципліни
Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни
Остання редакція: 26.02.24