А Н О Т А Ц І Я НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
«ТРЕНІНГ-КУРС «ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРОБІЗНЕСІ»
(Training course «Planning activities in agribusiness»)
Рекомендована для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти
Мета вивчення дисципліни: на теоретичному рівні - поглиблює фундаментальні знання щодо методології прогнозування і планування діяльності в агробізнесі; на прикладному рівні - закладає базові знання з організації і методики розробки планів підприємств та їх підрозділів. Крім цього, тренінг-курс дозволяє освоїти комплекс практичних завдань, вирішення яких забезпечує набуття студентами цілісної системи умінь виконувати типові завдання професійної діяльності підприємця у сфері планування господарської діяльності в підприємствах агробізнесу.
Міждисциплінарні зв’язки тренінг-курсу передбачає необхідність тісного зв’язку з іншими навчальними дисциплінами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти:
«Макроекономіка», «Мікроекономіка»,«Економіка підприємства», «Маркетинг»,
«Менеджмент», «Планування діяльності підприємства», «Економіка інновацій» тощо.
Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Тренінг-курсу «Планування діяльності в агробізнесі» у відповідності до результатів навчання
Результат навчання за навчальною дисципліною | Методи навчання | Засоби діагностики |
Код | Результат навчання | | |
1. | Знання: |
1.1. | Понятійно-категоріального апарату дисципліни | лекція, аналіз, синтез, порівняння, класифікація, конспектування, складання структурно- логічних схем, таблиць, практичне заняття, розв’язування практичних завдань фахового спрямування | бліцопитування, тестування, самоконтроль, взаємоконтроль, самоаналіз, презентація і захист результатів виконання навчальної діяльності здобувачів, контрольна (модульна) робота, залік |
1.2. | Принципів і методів планування | | |
1.3. | Системи планування в підприємствах агробізнесу | | |
1.4. | Методів здійснення всіх розрахунків з планування поточної діяльності підприємства | аналіз, синтез, порівняння, розв’язування практичних завдань фахового спрямування виконання індивідуального завдання | презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання |
1.5. | Системи планування та організації впровадження заходів щодо підвищення ефективності виробництва за умов раціоналізації витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів підприємств в агробізнесі | | |
1.6. | Координації діяльність структурних підрозділів щодо розробки планів в умовах конкуренції | | |
2. | Уміння / навички: |
2.1. | Використовувати принципи і методи планування при обґрунтуванні планових виробничих і соціальних рішень | виконання індивідуального завдання | презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання |
2.2. | Володіти нормативною і довідковою інформацією, вміти швидко її | | |
| віднаходити | розв’язування практичних завдань фахового спрямування | бліцопитування, тестування, самоконтроль, взаємоконтроль, самоаналіз, презентація і захист результатів виконання навчальної діяльності здобувачів, залік |
2.3. | Робити планові розрахунки розвитку окремих галузей, підприємства в цілому та окремих його підрозділів | | |
2.4 | Програмне забезпечення для розрахунку багатоваріантних проектів, їх оцінки та обґрунтування найбільш ефективних | | |
2.5. | Розробляти систему контролю виконання планів як в цілому по підприємству, так і окремих його підрозділів | | |
3. | Комунікація |
3.1. | Забезпечити зрозуміле і недвозначне донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до членів робочої групи, структурного підрозділу та колективу підприємства в агробізнесі в цілому | виконання індивідуального завдання | презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання |
4. | Відповідальність і автономія |
4.1 | Виконання індивідуальних робіт | самопідготовка | самооцінка та рефлексія |
4.2 | Відповідальність за результати своєї роботи | робота в міні-групах | перехресне оцінювання результатів, тестування |
Зміст дисципліни, що пропонується для вивчення студентами за модулями та темами.
Тема 1. Планування в системі менеджменту підприємства. Поточне та оперативне планування. Особливості планування в підприємствах агробізнесу
Тема 2. Розробка маркетингової програми
Тема 3. Планування оптимального поєднання галузей у господарстві
Тема 4. Обґрунтування виробничої програми з тваринництва та рослинництва Тема 5. Планування використання основних засобів виробництва
Тема 6. Планування обслуговуючих виробництв
Тема 7. Планування персоналу та фонду заробітної плати Тема 8. Планування витрат і собівартості продукції Тема 9. Фінансовий план підприємства
Викладацький склад:
Садовник Олександр Володимирович, кандидат економічних наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, доцент. email: sadovnyk@kneu.edu.ua
Рекомендовані інформаційні джерела:
Економіка і організація агробізнесу [Електронний ресурс]: Практикум. К. : КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 2020. — 211, [1] с
Менеджмент аграрного підприємства : навч. посібник. Вінниця : ТВОРИ, 2020. 284 с.
Петров В. М. Організація виробництва та планування діяльності на підприємствах АПК: навч. посібник / В. М. Петров / Харк. нац. аграр. ун-т. – Х.: Майдан, 2016. – 362 с
Сіваченко І.Ю. Міжнародний агробізнес. 3-тє видання – К.: Центр учбової літератури, 2019. - 284 с
Остання редакція: 25.02.24