Факультет економiки та управлiння

Виробничі процеси в агробізнесі

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ВИРОБНИЧІ ПРОЦЕСИ В АГРОБІЗНЕСІ

(PRODUCTION PROCESSES IN AGRIBUSINESS)

1. Метою вивчення навчальної дисципліни «Виробничі процеси в агробізнесі» є розкриття основних положень організації виробничих процесів в агропромислових формуваннях різного типу та всебічного і глибинного аналізу практики організації виробничих процесів в підприємствах агробізнесу.  

Міждисциплінарні зв’язки. Дисципліна «Виробничі процеси в агробізнесі» базується на окремих компонентах циклу професійної підготовки, зокрема: «Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Економіка підприємств агробізнесу», «Інфраструктура аграрного ринку та агротрейдинг», «Планування в підприємствах агробізнесу», «Маркетинг», «Інноваційна діяльність в агробізнесі», «Аграрний менеджмент».  

2. Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики

  Таблиця 2 – Результати, методи навчання та засоби діагностики 

за навчальною дисципліною «Виробничі процесив агробізнесі» у відповідності до результатів навчання

Результати навчання за навчальною дисципліною

Методи навчання

Засоби 

діагностики 

1.

Знання:

1.1 

організаційних основ функціонування сільськогосподарських підприємств та агропромислових формувань; 

лекції, дискусії 

Опитування, тестування, виконання самостійних робіт 

1.2 

системи  тваринництва, рослинництва, їх оптимальну структуру; 

лекції, дискусії 

1.3 

методи оптимізації розмірів підприємств і їх підрозділів та методи обґрунтування спеціалізації; 

дискусії, кейс 

1.4 

методи раціоналізації структури ресурсної системи агропромислових формувань 

лекції, тренінгові завдання, дискусії 

2.

Уміння/навички:

2.1 

раціонально організовувати ефективне виробництво продукції рослинництва, тваринництва і їх переробки; 

дискусії, кейс 

Аналіз самостійних робіт (проєктів, звітів),  

Самоаналіз, рефлексія 

2.2 

визначати потребу в трудових, земельних, фінансових ресурсах, техніці, будівлях, спорудах; 

кейс, дискусія 

2.3 

визначати потребу в продуктивній та робочій худобі 

тренінг, дискусія 

3.

Комунікація

3.1 

щодо організації діяльність структурних підрозділів, що відповідають за реалізацію розробленої стратегії підприємства; 

навчальна гра, кейс 

Аналіз самостійних робіт,  самоаналіз, рефлексія 

3.2 

організовувати взаємодію між різними структурними підрозділами підприємства, які впливають на досягнення цілей, зокрема організації виробничих процесів; 

дискусія, кейс 

3.3 

здатність працювати в умовах жорсткої конкуренції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. 

тренінг, дискусія 

4.

Відповідальність і автономія

4.1 

продемонструвати розуміння особистої відповідальності за професійні та/або управлінські рішення чи надані пропозиції/рекомендації, які можуть впливати на виробничі процеси підприємства агробізнесу в цілому чи окремих його структурних підрозділів. 

кейс, навчальна гра, дискусія 

Презентація та аналіз результатів виконаних робіт, рефлексія  

3. Зміст навчальної дисципліни за темами

Тема 1. Предмет метод і завдання дисципліни.  Виробничі процеси, виробнича система та її організаційне проектування. 

Тема 2. Організаційні основи підприємств агробізнесу 

Тема 3. Виробничий процес і організаційні типи виробництва 

Тема 4. Спеціалізація, диверсифікація та концентрація виробництва. Організація виробничих процесів з праці  і робочих місць 

Тема 5. Організація виробничих процесів з використання земельних ресурсів підприємств агробізнесу 

Тема 6. Організація виробничих процесів з використання основних засобів та процесів з ремонту техніки і обладнання підприємств агробізнесу 

Тема 7. Організація процесів транспортного, складського і енергетичного господарства підприємств агробізнесу 

Тема 8. Організація процесів з виробництва в галузях рослинництва 

Тема 9. Організація процесів з виробництва в галузях тваринництва 

Тема 10. Організація виробничих процесів з  кормовиробництва 

Тема 11. Організація виробничих процесів в галузях промислової сфери підприємств агробізнесу 

Тема 12. Процеси з забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції 

4. Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни та адреси їх електронної пошти:

Садовник Олександр Володимирович,  кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, e-mail: sadovnyk@kneu.edu.ua 

5. Рекомендовані інформаційні джерела

  1. Петров В. М.Організація виробництва та планування діяльності на підприємствах АПК: навч. Посібник. Харк. нац. аграр. ун-т. – Х.: Майдан, 2016. – 362 с 
  2. Економіка і організація агробізнесу [Електронний ресурс] : Практикум. К. : КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 2020. — 211, [1] с.  
  3. Моделювання та реінжиніринг бізнес-процесів: підручн. С.В. Козир, В.В. Слєсарєв, С.А. Ус, Т.В. Хом’як; М-во освіти і науки України; Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». – Дніпро: НТУ «ДП», 2022. – 163 с. 

            Робоча програма навчальної дисципліни

            Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

Остання редакція: 22.02.24