Факультет економiки та управлiння

Тренінг-курс «Планування діяльності в агробізнесі_076_Підприємництво

А Н О Т А Ц І Я  НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 «ТРЕНІНГ-КУРС «ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРОБІЗНЕСІ»  

Training course «Planning activities in agribusiness»

Рекомендована для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Мета вивчення дисципліни: на теоретичному рівні - поглиблює фундаментальні знання щодо методології прогнозування і планування діяльності в агробізнесі; на прикладному рівні - закладає базові знання з організації і методики розробки планів підприємств та їх підрозділів. Крім цього, тренінг-курс дозволяє освоїти комплекс практичних завдань, вирішення яких забезпечує набуття студентами цілісної системи умінь виконувати типові завдання професійної діяльності підприємця у сфері планування господарської діяльності в підприємствах агробізнесу.

Міждисциплінарні зв’язкитренінг-курсу передбачає необхідність тісного зв’язку з іншими навчальними дисциплінами бакалаврського рівня вищої освіти: «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Підприємництва», «Маркетинг», «Біржова діяльність», «Операційний менеджмент», дисциплінами циклу професійної підготовки ОПП «Підприємництво».

Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Тренінг-курсу «Планування діяльності в агробізнесі» у відповідності до результатів навчання

Результат навчання  за навчальною дисципліною

Методи навчання

Засоби діагностики

Код

Результат навчання

1.

Знання:

1.1.

Понятійно-категоріального апарату дисципліни

 

лекція,  аналіз, синтез, порівняння, класифікація, конспектування, складання структурно-логічних схем, таблиць,
практичне заняття,

розв’язування практичних завдань фахового спрямування

бліцопитування, тестування, самоконтроль, взаємоконтроль, самоаналіз, презентація і захист результатів виконання навчальної діяльності здобувачів, контрольна (модульна) робота, залік

 

1.2.

Принципів і методів планування

 

 

 

1.3.

Системи планування в підприємствах агробізнесу

1.4.

Методів здійснення всіх розрахунків з планування поточної діяльності підприємства

аналіз, синтез, порівняння, розв’язування практичних завдань фахового спрямування виконання індивідуального завдання

презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання

1.5.

Системи планування та організації впровадження заходів щодо підвищення ефективності виробництва за умов раціоналізації витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів підприємств в агробізнесі

1.6.

Координації діяльність структурних підрозділів щодо розробки планів в умовах конкуренції

2.

Уміння / навички:

2.1.

Використовувати принципи і методи планування при обґрунтуванні планових виробничих і соціальних рішень

 

виконання індивідуального завдання

 

 

 

 

 

розв’язування практичних завдань фахового спрямування

 

презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання

 

 

 

 

бліцопитування, тестування, самоконтроль, взаємоконтроль, самоаналіз, презентація і захист результатів виконання навчальної діяльності здобувачів, залік

2.2.

Володіти нормативною і довідковою інформацією, вміти  швидко її віднаходити

2.3.

Робити планові розрахунки розвитку окремих галузей, підприємства в цілому та окремих його підрозділів

2.4

Програмне забезпечення для розрахунку багатоваріантних проектів, їх оцінки та  обґрунтування найбільш ефективних

2.5.

Розробляти систему контролю виконання планів як в цілому по підприємству, так і окремих його підрозділів

3.

Комунікація

3.1.

Забезпечити зрозуміле і недвозначне донесення власних висновків, а також знань та пояснень, що їх обґрунтовують, до членів робочої групи, структурного підрозділу та колективу підприємства в агробізнесі в цілому

 

 

 

виконання індивідуального завдання

 

 

презентація і захист результатів виконання індивідуального завдання

4.

Відповідальність і автономія

4.1

Виконання індивідуальних робіт

самопідготовка

самооцінка та рефлексія

4.2

Відповідальність за результати своєї роботи

робота в міні-групах

перехресне оцінювання результатів, тестування

Зміст дисципліни, що пропонується для вивчення студентами за модулями та темами.

Тема 1. Планування в системі менеджменту  підприємства. Поточне та оперативне планування. Особливості планування в підприємствах агробізнесу

Тема 2. Розробка маркетингової програми

Тема 3. Планування оптимального поєднання галузей у господарстві

Тема 4. Обґрунтування виробничої програми з тваринництва та рослинництва

Тема 5. Планування використання основних засобів виробництва

Тема 6. Планування обслуговуючих виробництв

Тема 7. Планування персоналу та фонду заробітної плати

Тема 8. Планування витрат і собівартості продукції

Тема 9. Фінансовий план підприємства

Викладацький склад:

Садовник Олександр Володимирович, кандидат економічних  наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, доцент. email: sadovnyk@kneu.edu.ua

Рекомендовані інформаційні джерела:

1.       Нелеп В.М. Планування на аграрному  підприємстві. - К.:КНЕУ,2004, -500 с.

2.       Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни.-К.: КНЕУ, 2007. - 280 с.

3.       Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств», затверджені Наказом Міністерства аграрної політики України №132 від 18.05.2001.

Остання редакція: 22.02.24