Факультет економiки та управлiння

Методологічний семінар «Тенденції та суперечності розвитку сучасної економічної теорії»23 Квітня 2015р.

На засіданні кафедри 21 квітня 2015 р. відбулося обговорення теми методологічного семінару «Тенденції та суперечності розвитку сучасної економічної теорії» (за матеріалами публікації Ю.Я.Ольсевича «Сучасна криза «мейнстріму» в оцінках його представників (попередній аналіз)»). З доповіддю виступала проф. Фешенко В.М.

У доповіді проф. Фешенко В.М. зауважила, що криза 2008-2009 рр. показала, що нехтування реалістичністю вихідних даних економічної теорії, що було характерним для мейнстріму (раціональність поведінки економічного індивіда, повнота інформації, аналіз економічної системи з позицій лінійності, здатність системи до саморегулювання тощо) обумовило, з одного боку, неспроможність на підґрунті такої моделі господарської системи передбачити, попередити, пом’якшити наслідки кризи, а з іншого – необхідність реформування теорій мейнстріму (монетаризму, «раціональних очікувань»), на базі яких вибудовувалися ці господарські моделі.

Було розкрито напрями критики «мейнстрім економікс», зокрема мікроекономічний підхід та необхідність критичного переосмислення самого предмета економічної теорії (як науки про оптимальне використання обмежених ресурсів для задоволення людських потреб), проаналізовано оцінку кризи в економічній теорії та шляхи виходу з неї.

У висновках було зазначено, що подальша еволюція мейнстріму в найближчому майбутньому можлива і необхідна. Проте вона суттєво залежить, по-перше, від переосмислення науково-методологічних засад даної течії переважною більшістю її представників на підґрунті цивілізаційної парадигми та інституційного аналізу; по-друге, від наближення теорії до господарської практики, тобто від того, чи будуть мати місце і в яких сферах інституційні реформи і яке віддзеркалення вони отримають у наукових працях представників мейнстріму; по-третє, чи буде переглянуто в теоретичних концептах мейнстріму місце і роль заходів державного регулювання на різних рівнях і в різних сферах господарської системи (авторське бачення).