Факультет економiки та управлiння

Обговорення статті Є.Ясіна «Влияние культуры на модернизацию России»23 Грудня 2014р.

15 грудня 2014 р.на засіданні кафедри відбулося обговорення статті російського вченого-економіста Є. Ясіна «Влияние культуры на модернизацию России». На основі цієї статті доц. Лавриненко В.М. підготував доповідь за темою «Цивілізаційний погляд на політичну та економічну історію Росії ХІІ-ХХІ ст.», в якій було розкрито значення культури як інституту, що впливає на розвиток окремих націй і держав, а також детально проаналізовано моделі соціальної організації через ієрархію (бюрократія) і мережу (право) в західному і східному суспільствах.

Фундаментальна відмінність між Західною та Східною (до якої відноситься і Росія) цивілізаціями, зокрема у трактуванні історичної реальності, розумінні господарських змін, уявленні про рух і розвиток господарської системи суспільства в цілому, знаходиться у сфері культури (за типом цивілізаційного розвитку і розвитку особистості, світоглядом, політичною культурою, відношенням до релігії тощо). Перш за все у культурі виявляються нездоланні відмінності між Заходом і Сходом.

Із співдоповіддю виступив проф. Чуткий А.І., який зосередив свою увагу на висвітленні питань Русі-України та суперечливих поглядах досліджень М.Погодіна і М.Максимовича.

В цілому він критично оцінив статтю Є. Ясіна. Помилковим твердженням російського науковця є те, що він хоч і вважає Київську Русь «гілкою європейської культури», але в той же час називає її «віддаленою периферією Європи» в економічному сенсі. Це не відповідає дійсності, оскільки за економічним потенціалом Русь у ХІІ ст. значно випереджала європейські країни.

В той же час Чуткий А.І. погодився з думкою Є. Ясіна, що Україна у складі Російської імперії (ХІХ ст.) була найбільш розвинутим регіоном, на що вказують об’єктивні дані, наведені у статті російського вченого. В цілому Чуткий А.І. відмітив Є. Ясіна, як одного з найбільш об’єктивних російських вчених у відображенні історичного розвитку Російської держави та її взаємовідносин з Україною.

В обговоренні статті також взяли участь проф. Степаненко С.В., проф. Фещенко В.М., доц. Антонюк С.Н., доц. Тимочко Н.О. В цілому члени кафедри відзначили, що стаття Є.Ясіна, незважаючи на суттєві протиріччя і недоліки у відображенні історичних фактів, дає підстави для серйозних розмірковувань і висновків для аналізу існуючих глибоких проблем в українському суспільстві, які склалися історично, а саме: проблеми побудови суспільства (ієрархія чи мережа), влади (способи реалізації верховної влади, примус), проведення реформ (створення національної держави), демократії (специфіка пострадянських країн).